Jutro finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
W niedzielę, 28 lipca br., w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny” w Chorzowie odbędzie się finał regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. To już 23. edycja tego prestiżowego wydarzenia, które ma na celu promowanie najlepszych regionalnych produktów żywnościowych oraz potraw tradycyjnych. Konkurs odbędzie się podczas Jarmarku Produktów Tradycyjnych.
Kulinarne zmagania
W tegorocznej edycji konkursu weźmie udział 10 ekip gastronomicznych, które zaprezentują swoje umiejętności w kategorii „najlepsze danie i potrawa regionalna”. Wśród zgłoszonych potraw znalazły się m.in.: jarzynowy ajntopf, kartoffelsalat śląski, tradycyjna rolada śląska z czornymi kluskami, groch z pieczkami, zupa rybna z kaszą, zupa z młodzików, młodziki pieczone na maśle, kućmok, żeberka w ziołach, germuszka, schab sztygarski, wodzionka z bratkartoflami oraz zalewajka.
W kategorii „najlepszy regionalny produkt żywnościowy” zgłoszono aż 52 produkty. Są one pogrupowane w cztery kategorie: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne. Wśród nich znajdują się m.in.: pasztet z mycka, karczek dojrzewający, kiełbasa barania dojrzewająca, mięso żniwiarza, wołowina wędzona, bestwiński karp wędzony, twarogi z mleka krowiego i koziego, miód nawłociowy, powidła agrestowe, chleb żytni z ziarnami na zakwasie, chleb z sabatnika, nudle śląskie, ciasteczka ze skwarek, miodownik, szulki, rogaliki częstochowskie, papierówki w syropie, zakwas z kiszonej pietruszki, kompot z dyni, olej lniany oraz olej rzepakowy tłoczony na zimno.
Oceny i nagrody
Komisje konkursowe będą oceniać walory smakowe oraz tradycyjne metody produkcji, zgodność z regionalnymi tradycjami oraz zwyczajami. Najlepsze produkty i potrawy będą nominowane do nagrody „Perła 2024”, która zostanie wręczona podczas Wielkiego Finału Konkursu na Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu, 28 września 2024 roku.
Organizatorzy i patronat
Finał regionalny w województwie śląskim jest przygotowywany przez Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego we współpracy merytorycznej ze Śląskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Częstochowie. Pomysłodawcą i organizatorem centralnym konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego.
Program Jarmarku Produktów Tradycyjnych
- 11.00 – oficjalne otwarcie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
- 12.00 – otwarcie imprezy – Dominika Bem
- 12.20 – gotowanie z Michałem Bałazym (pasty na chleb, degustacja) – namiot na łące przy chałupie Sołtysa
- 12.45 – Cztery pory roku w śląskiej kuchni, cz. 1 – wiosna, lato – Ernestryna Kubecka
- 13.10 – Kapela z Poraja
- 13.30 – Zioła w kuchni – Agnieszka Książyńska
- 13.50 – Gotowanie z Michałem Bałazym (racuchy, degustacja) – namiot na łące przy chałupie Sołtysa
- 14.15 – Cztery pory roku w śląskiej kuchni, cz. 2 – jesień, zima – Ernestryna Kubecka
- 14.40 – Kapela z Poraja
- 15.10 – Gotowanie z Michałem Bałazym (chłodnik, degustacja) – namiot na łące przy chałupie Sołtysa
- 15.30 – Kuchnia śląska na beztydzień i od święta – dr hab. prof. UO Dorota Światała – Trybek
- 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Dodatkowe atrakcje
- Spichlerz z Warszowic – oprowadzania po wystawie „młynarstwo” od 12.00 do 17.00
- Młyn z Imielina – pokaz pracy młyna w godzinach: 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30
- Zagroda z Panewnik – warsztaty dla dzieci – tworzenie obrazów i kompozycji z ziaren
W razie niepogody wszystkie występy odbędą się na scenie.
Zapraszamy serdecznie do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu, które nie tylko promuje regionalną kuchnię, ale także kultywuje i chroni dziedzictwo kulinarne naszego regionu.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W portalu Dwa Kwadranse każdego dnia piszemy o najważniejszych wydarzeniach z regionu. Bądź na bieżąco! Obserwuj Dwa Kwadranse na Facebooku, Instagramie, platformie X oraz TikToku.
Fot. arch. UMWS Tomasz Żak