Młodzi hotelarze na medal

Już po raz dwunasty Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu stał się gospodarzem prestiżowego wydarzenia branżowego – Wojewódzkiego Konkursu Wiedzy Hotelarskiej. W tegorocznej edycji udział wzięło aż 13 dwuosobowych drużyn z całego województwa śląskiego, reprezentujących szkoły kształcące przyszłych techników hotelarstwa.
Młodzi pasjonaci sztuki gościnności przyjechali m.in. z Katowic, Zabrza, Siemianowic Śląskich, Chorzowa, Tarnowskich Gór, Rybnika, Lublińca, Wadowic, Mysłowic, Tychów, Zawiercia, Dąbrowy Górniczej oraz oczywiście z Bytomia. Miasto reprezentowały Julia Sobik i Matylda Foriasz – uczennice klasy 3H bytomskiego „Gastronomika”.
Zmagania konkursowe były intensywne i wieloetapowe – od projektowania profesjonalnej ulotki reklamowej w programie Canva, przez redakcję maila biznesowego, aż po odgrywanie realistycznych scenek obsługi gości – zarówno w języku angielskim, jak i podczas rozpatrywania reklamacji. Uczestnicy musieli wykazać się nie tylko wiedzą teoretyczną, ale przede wszystkim praktycznymi umiejętnościami, które są nieodzowne w codziennej pracy hotelarza.
W składzie jury zasiedli uznani eksperci branży: Anna Chwałko – dyrektorka regionalna Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego na Śląsku oraz szefowa Hotelu Magnus Resort w Bystrej, a także Tomasz Antolak – dyrektor generalny Hotelu Kotarz w Brennej i właściciel firmy Hotel Expert Events. Uroczystość swoją obecnością uświetnił również absolwent bytomskiej szkoły – Rafał Wiszowaty, obecnie odnoszący sukcesy w branży hotelarskiej.
Podczas finału jury przyznało następujące nagrody:
I miejsce – Emilia Fornal i Dawid Zimoch z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie
II miejsce – Marcelina Bryła i Kinga Wylenżek z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Tarnowskich Górach
III miejsce – Angelika Łątka i Mariia Ostashevska z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. W. Korfantego w Katowicach
Dodatkowo wyróżniono Klaudię Chrost z Zespołu Szkół Ogólnokształcąco-Technicznych w Lublińcu oraz Natalię Kozak z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Dąbrowie Górniczej.
– Cieszy nas rosnące zainteresowanie konkursem i jego stale rosnący prestiż. Z roku na rok poziom uczestników jest coraz wyższy, co napawa optymizmem i daje nadzieję na silną przyszłość polskiej branży hotelarskiej – podkreślił Witold Sbirenda, dyrektor bytomskiego Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich. – Już teraz zapraszamy na kolejną edycję – będzie się działo!
Wydarzenie odbyło się pod honorowym patronatem prezydenta Bytomia Mariusza Wołosza oraz Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego. Wśród fundatorów nagród znaleźli się renomowani partnerzy branżowi, w tym: Hotel Havet Resort & Spa w Kołobrzegu, Hotel HP Park w Olsztynie, Hotel Wieniawski w Lublinie, Hotel Kotarz w Brennej oraz Hotel Seven w Bytomiu. Dodatkowo Energylandia przekazała vouchery i upominki, a szkoła językowa Profi Lingua – kursy językowe dla laureatów. Wsparcia udzieliły również Biuro Promocji Bytomia i firma A-Z Biura.
Fot. H. Klimek










