AKTUALNOŚCI ROZRYWKA

Ostatkowe kulinaria w Rudzie Śląskiej

Pierwszy laureat tegorocznego konkursu kulinarnego wyłoniony! Jedenastą edycję „Rudzkich Smaków” otwiera ciasto z chałwą autorstwa Barbary Kowal. Ten smakowity przepis zagości na kartach styczniowej edycji kalendarza kulinarnego na rok 2025 roku. Jednocześnie, aż do końca lutego, entuzjaści kulinarnych wyzwań mogą przesyłać swoje receptury na przysmaki dedykowane ostatkom.

Propozycja Pani Barbary to biszkoptowe cudo, przepełnione dwoma wykwintnymi kremami. Warstwa bezików dodaje mu lekkości i chrupkości, które idealnie współgrają z chałwowym i czekoladowym kremem. Autorka sugeruje, aby jeden z kremów opierać na bazie budyniu i masła.

Rudzki magistrat zachęca do przesyłania propozycji na ostatkowe menu do końca lutego. Propozycje można wysyłać na adres e-mailowy: media@ruda-sl.pl lub tradycyjną pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

„Zapraszamy do wspólnej kulinarnej przygody z rudzkim magistratem w roku 2024. Oprócz głównej nagrody, jaką jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają zestaw materiałów promocyjnych miasta Ruda Śląska” – zachęca Iwona Małyska.

Ciasto z chałwą

Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki wody.

Krem:

  • 250 g masła,
  • 2 budynie waniliowe (ugotowane na mniejszej ilości mleka bez dodatku cukru),
  • 0,8 litra mleka,
  • 200 g małych bezików,
  • 300 g chałwy waniliowej,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • płatki migdałowe.

Przygotowanie:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami cukier i żółtka. Następnie dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy ocet i wodę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut, aż do suchego patyczka.
  2. Krem: Masło ucieramy z 1 łyżką cukru, dodajemy porcjami ugotowane i ostudzone budynie. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy startą na tarce o dużych oczkach chałwę, do drugiej dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
  3. Na pierwszy blat biszkoptu wykładamy ¾ masy chałwowej, następnie układamy bezy, a na nie wykładamy krem czekoladowy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Wierzch i boki ciasta smarujemy pozostałym kremem chałwowym i posypujemy płatkami migdałowymi.

TB/ Fot. UM w Rudzie Śląskiej