Pomysł na sobotni śląski łobiod. Karminadle i młode kartofle. PRZEPIS DNIA
Nie każdego dnia rodzina ma okazję wspólnie usiąść do obiadu. Praca pochłania dużo czasu. Jednak sobota to dzień, w którym możemy nadrobić te zaległości. Tym bardziej że każdy może przyczynić się do powstania smacznej potrawy. Tym razem proponujemy karminadle z kartofelkami. Niby zwykła potrawa, ale diabeł tkwi w szczegółach. To od tego, jak je doprawimy i jakich ziół oraz sałatek użyjemy do smaku – zależy efekt końcowy.
Składniki:
Karminadle:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 1 szt. bułki czerstwej
- mleko
- 2 szt. cebuli
- 2 surowe jajka
- przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka tymianku
- tarta bułka
- 2.50 g smalcu
Sałatka z młodej kapusty:
- 1 szt. młodej kapusty
- 4 szt. marchewek
- 2 szt. jabłek
- 1 szt. niedużej cebuli
- oliwa
- przyprawy: sól, pieprz, cukier
- 2 łyżeczki sosu koperkowo-ziołowego
Opis przygotowania:
Karminadle
Mięso wieprzowe ugotować. Bułkę czerstwą namoczyć w mleku. Cebulę podsmażyć. Mięso, namoczoną bułkę (wyciśniętą) i cebulę zmielić razem. Do mielonego wbić 2 surowe jajka, dodać sól, pieprz, tymianek i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi rękami formować kulki, następnie spłaszczyć, obtoczyć po obu stronach w tartej bułce. Smażyć po obu stronach w dużej ilości smalcu.
Sałatka z młodej kapusty
Młodą kapustę poszatkować, jabłka, marchewki, cebulę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wszystko razem wymieszać, dodać 5 łyżek oliwy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sosem.
Ugotować małe młode ziemniaki.
Karminadle podawać razem z sałatką z młodej kapusty, zmiemniakami z koperkiem na listku zielonej sałaty. Udekorować porą, pomidorem i rzodkiewką.
źródło: Silesia Travel