Ruda Śląska. Czas na smaki wakacji!
Trwa X edycja konkursu „Rudzkie Smaki”. Już wybrano 6 laureatów, których przepisy zostaną umieszczone w specjalnym kalendarzu kulinarnym. Jak co roku, do końca sierpnia można podzielić się kulinarymi wspomnieniami z wakacji. We wrześniu zostaną wybrane smaki lipca i sierpnia spośród przysłanych zgłoszeń. Na majowej stronie kalendarza znajdzie się przepis Bożeny Skupin na grillowane polędwiczki, a smakiem czerwca będzie ciasto cytrynowe zaproponowane przez Joannę Nowak.
W konkursie nadszedł czas na smaki wakacji. Jak co roku, potrawy lipca i sierpnia zostaną wybrane we wrześniu, a przepisy można przesyłać do końca sierpnia.
W letnie miesiące propozycje do kalendarza są dowolne. Można podzielić się kulinarymi wspomnieniami z wakacji, przepisami na wytrawne dania, sałatki, zupy, słodkie desery czy ciasta – wyjaśnia Iwona Małyska z rudzkiego magistratu. – Smakiem wakacji mogą być egzotyczne potrawy, jak i te oparte na warzywach czy owocach z naszego ogrodu, w którym wypoczywamy – dodaje. Przepisy można przesyłać na adres e-mail media@ruda-sl.pl lub wysłać pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Oprócz głównej nagrody, która polega na publikacji zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni”. Autorka zawarła w książce ponad 600 różnych porad dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego. Wskazówki te oparte są na materiałach z XIX i pierwszej połowy XX wieku, ale wiele z nich jest nadal aktualnych.
Przepis na grillowane polędwiczki:
Składniki:
- 1 polędwica wieprzowa
- plastry surowego wędzonego boczku
- cukinia
- świeże liście szałwii
- ząbki czosnku, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Polędwicę kroimy na plastry o grubości około 2 cm, delikatnie rozbijamy dłońmi i solimy oraz pieprzymy z obu stron.
- Cukinię myjemy, kroimy na cienkie plastry, a ząbki czosnku również kroimy na cienkie plastry.
- Na każdy plaster mięsa kładziemy po 2-3 plasterki czosnku, plaster cukinii i listek szałwii.
- Owijamy plastrem boczku i kładziemy na rozgrzany grill.
- Grillujemy z obu stron przez około 15-20 minut.
- Podajemy z sosem tzatziki.
Przepis na ciasto cytrynowe:
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
- Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy, dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie.
- Dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę.
- Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając.
- Masę przekładamy na blaszkę i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 20 minut.
Składniki na masę:
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 125 g margaryny
- 2 cytryny
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie myjemy w gorącej wodzie, ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok.
- Łączymy sok z tarkowaną skórką cytrynową. Do naczynia z sokiem dodajemy pół szklanki wody i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.
- W garnku gotujemy 2 szklanki wody, dodajemy cukier i margarynę, doprowadzamy do wrzenia.
- Do gotującej się wody z margaryną wlewamy sok z mąką i gotujemy, aż masa zgęstnieje.
- Biszkopt kroimy na pół. Na jedną połowę wylewamy jeszcze ciepłą masę i przykrywamy drugą połową.
- Wierzch ciasta dekorujemy polewą cytrynową i czekoladą.
- Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce.
Zapraszamy do podzielenia się swoimi kulinarymi wspomnieniami z wakacji i dołączenia do konkursu „Rudzkie Smaki”!
TB