Ruda Śląska: Przyjdź na muzyczny piknik przy zabytkowym piekaroku!
Już 24 sierpnia 2024 roku w Rudzie Śląskiej odbędzie się wyjątkowy piknik, który połączy muzykę, tradycję i smak świeżo wypiekanego chleba. W godzinach 11:30-14:00, mieszkańcy i goście będą mieli okazję spędzić sobotnie popołudnie przy jedynym w regionie działającym zabytkowym piecu chlebowym, popularnie nazywanym „piekarokiem”, zlokalizowanym przy ulicy Bujoczka 24 w dzielnicy Ruda.
Impreza, organizowana przez rudzki magistrat we współpracy z Piekarnią-Cukiernią Jakubiec, to nie tylko okazja do skosztowania chleba na naturalnym zakwasie, ale również muzyczna uczta, która stanowić będzie przedsmak Festiwalu Orkiestr Dętych zaplanowanego na dzień później. Uczestnicy będą mogli wsłuchać się w dźwięki Orkiestry Dętej KWK „Pokój” oraz Zespołu Akordeonistów im. Edwarda Huloka, a także poznać tajniki wybranych instrumentów dętych, które zostaną zaprezentowane przez przedstawicieli Zespołu Szkół Muzycznych w Rudzie Śląskiej.
Nie zabraknie także spotkań z historią. Andrzej Godoj, historyk z Muzeum Miejskiego im. Maksymiliana Chroboka, przypomni zebranym historię piekaroka, przybliżając dawne tradycje piekarnicze i muzyczne regionu. Piekarok, zbudowany około 1900 roku, pełnił niegdyś kluczową rolę w życiu codziennym mieszkańców okolicznych familoków, a jego funkcjonalność została zachowana do dziś dzięki staraniom lokalnych pasjonatów historii.
Dla najmłodszych uczestników przygotowano specjalne atrakcje. Spotkanie z pszczelarzem Markiem Kulawikiem pozwoli im na bliższe poznanie fascynującego świata pszczół. Dzieci będą mogły obejrzeć żywe pszczoły w oszklonej ramce, założyć pszczelarskie kapelusze oraz wziąć udział w warsztatach, podczas których wykonają świeczki z pszczelego wosku i ozdobne lampiony. Dodatkowo, na kreatywnych warsztatach zdobienia płóciennych toreb „Kolorowa ekotorba”, dzieci będą mogły stworzyć własne, unikalne dzieła.
W trakcie pikniku będzie również możliwość odkrycia, jak kiedyś wyglądało pranie na „waszbrecie” oraz spróbowania swoich sił w tradycyjnych metodach prania, co zapewni stoisko Muzeum Miejskiego.
Nieodłącznym elementem sobotniego wydarzenia będzie degustacja chleba wypieczonego w piekaroku, podawanego z „tustym” i ogórkiem kiszonym. – To doskonała okazja, aby nie tylko poznać proces tradycyjnego wypieku chleba, ale również zanurzyć się w smakach Śląska, które pamiętają dawne czasy – mówi Krzysztof Piecha, naczelnik Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Piekarok przy ulicy Bujoczka, niegdyś miejsce codziennych wypieków, dzisiaj stanowi żywy pomnik śląskiej historii i kultury. Jego odnowienie pozwoliło na zachowanie unikalnej części dziedzictwa regionu, która wciąż gromadzi mieszkańców na spotkaniach pełnych muzyki, opowieści i smaków przeszłości.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W portalu Dwa Kwadranse każdego dnia piszemy o najważniejszych wydarzeniach z regionu. Bądź na bieżąco! Obserwuj Dwa Kwadranse na Facebooku, Instagramie, platformie X oraz TikToku.