Rudzkie Smaki. Kulinarna zabawa trwa do końca listopada
Tylko do końca listopada trwa przyjmowanie zgłoszeń do X edycji konkursu „Rudzkie Smaki”. Organizatorzy już teraz zapowiadają, że podsumowaniem jubileuszowego wydania będzie wyjątkowy kalendarz kulinarny, pełen przepisów nadesłanych przez zwycięzców poszczególnych miesięcy.
W październiku miejsce w kalendarzu zajęło przepyszne ciasto jogurtowe ze śliwkami, według receptury Marty Lip-Kornatki. Autorka zaleca dodanie do ciasta skórki pomarańczowej lub cytrynowej, tworząc wyjątkowe połączenie smaków.
Skórka pomarańczy lub cytryny w połączeniu ze śliwkami i aromatem cynamonu daje ciekawy smak. Deser w sam raz do jesiennej herbatki – zachęca Lip-Kornatka.
Smak listopada pozostaje jeszcze do wyboru spośród propozycji na ciepłe danie, natomiast smak grudnia tradycyjnie związany będzie z potrawą lub smakołykiem na świąteczny stół.
Iwona Małyska z Wydziału Kultury Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta dziękuje mieszkańcom za aktywne uczestnictwo w konkursie.
Cieszymy się, że mieszkańcy chcą brać udział w naszym konkursie i chętnie dzielą się swoimi przepisami. Zamykamy dziesiątą, jubileuszową edycję konkursu 'Rudzkie Smaki i już zapraszamy do przyszłorocznej odsłony – mówi Małyska.
Do końca listopada można przesyłać przepisy na dania na ciepło oraz przysmaki na wigilijny stół. Wybór smaków listopadowego i grudniowego zostanie dokonany na początku grudnia, aby kalendarz z przepisami laureatów był gotowy przed Nowym Rokiem.
Przepisy można przesyłać drogą e-mailową na adres media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta Ruda Śląska z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Oprócz głównej nagrody, jaką jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji zestaw materiałów promocyjnych miasta.
Przepis na Placek Jogurtowy ze Śliwkami:
Składniki:
- 2 jajka,
- szklanka cukru,
- dwie łyżki oleju,
- skórka pomarańczowa lub cytrynowa,
- szklanka jogurtu greckiego,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- śliwki,
- łyżka cukru i cynamonu do posypania ciasta.
Przygotowanie:
- Jajka łączymy z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy olej, jogurt i aromat (lub skórkę), mieszając, aż składniki się połączą.
- Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Ciasto przekładamy do formy, na wierzchu układamy przekrojone na pół, wydrylowane śliwki (miękką częścią do góry).
- Posypujemy cukrem i cynamonem.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Życzymy smacznego!
TB