„Rudzkie Smaki”. Szukamy przepisów na kalendarz kulinarny
Po raz trzeci wystartował konkurs „Rudzkie Smaki”, którego głównym celem jest stworzenie kalendarza kulinarnego na rok 2024, zawierającego przepisy laureatów poszczególnych miesięcy. Wspaniałą nagrodę za zdobycie tytułu laureata kwietnia otrzymała Dorota Klujew, której przepis na śląski deser okazał się niezwykle smakowity. Przechodząc do kolejnego miesiąca, maj będzie poświęcony grillowaniu. Do końca miesiąca można przesyłać przepisy na potrawy z rusztu do rudzkiego magistratu.
Laureatka kwietnia, Dorota Klujew, zaprezentowała przepis na popularny śląski deser – szpajzę. Ten puszysty krem oparty na jajkach i żelatynie można przygotować w wersji czekoladowej lub cytrynowej. Kluczowe jest dokładne sparzenie jajek przez co najmniej 5 minut, ponieważ są one wykorzystywane na surowo w tym przepisie.
Gotowy deser może być ozdobiony bitą śmietaną, owocami, bakaliami lub polewą czekoladową. Pani Dorota proponuje przepis na szpajzę cytrynową, a jako elementy dekoracyjne poleca plasterki cytryny, miętę i jadalne bratki. – Wersja cytrynowa szpajzy jest orzeźwiająca i idealna na ciepłe dni – mówi autorka przepisu.
Do końca maja można przesyłać przepisy na majówkę z grillem do rudzkiego magistratu. Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta Urzędu Miasta Ruda Śląska zachęca wszystkich do przesyłania propozycji dań, które wykorzystują grillowane produkty, takie jak mięso, wędliny, ryby, warzywa czy owoce. Propozycje należy przesyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
Zapraszamy wszystkich do wzięcia udziału w tej kulinarnej zabawie! Oprócz głównej nagrody, czyli publikacji zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają także najnowszą książkę dr hab. Doroty Świtały-Trybek pt. „Dobra rada złota warta, czyli porady dla śląskiej gospodyni” – zachęca Iwona Małyska.
Tomasz Burek