STOP marnowaniu żywności – Rybnik daje przykład

Już w najbliższą niedzielę, 30 marca, będziemy obchodzić Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. To doskonała okazja, by przyjrzeć się działaniom podejmowanym w Rybniku, mieście, które już od kilku lat skutecznie walczy z problemem nadmiernego wyrzucania jedzenia.
Od pomysłu do sukcesu – jak Rybnik ratuje żywność
„W Rybniku od dawna mówimy zdecydowane 'stop’ marnowaniu żywności” – podkreśla Monika Kubisz, koordynująca projekty międzynarodowe w obszarze zrównoważonego rozwoju w rybnickim magistracie.
Pierwszym krokiem było zaangażowanie się w projekt StratKIT, który stał się impulsem do powstania inicjatyw takich jak Wspólny Stół, lodówki społeczne czy współpraca z organizacjami pozarządowymi. Kluczową rolę w całym procesie odegrało Rybnickie Centrum Edukacji Zawodowej oraz Ośrodek Pomocy Społecznej (OPS), koordynujący odbiór nadwyżek żywności ze sklepów wielkopowierzchniowych i przekazywanie ich osobom potrzebującym.
„Nikt nie przypuszczał, że nasza inicjatywa rozrośnie się na taką skalę” – przyznaje Anna Sowik-Złotoś, dyrektor OPS. – „Dziś mamy centralny Wspólny Stół, pięć kuchni społecznych, pięć lodówek społecznych, a wkrótce dołączą kolejne – w Chwałowicach i na Nowinach.”
Inspiracja dla innych miast
Rybnik pokazuje, że dbałość o środowisko można połączyć z realną pomocą społeczną. Efekty tych działań zostały dostrzeżone na arenie krajowej i międzynarodowej. Miasto zdobyło główną nagrodę w prestiżowym konkursie Eko-Miasto w kategorii gospodarki o obiegu zamkniętym.
Prezydent Piotr Kuczera nie kryje dumy z osiągnięć Rybnika:
„Udało nam się połączyć ekologię z troską o mieszkańców. Odpowiedzialna gospodarka żywnościowa to fundament odpornego miasta, szczególnie w czasach kryzysów.”
Co możesz zrobić?
Każdy z nas może dołożyć swoją cegiełkę do walki z marnowaniem jedzenia. Jednym z najprostszych sposobów jest oddawanie nadwyżek żywności do lodówek społecznych, które działają przez całą dobę w różnych częściach Rybnika:
- Maroko-Nowiny – ul. Zebrzydowicka 30/3 (przy Wspólnym Stole)
- Niedobczyce – ul. Barbary 22 (przy OPS i Bistro z Ikrą)
- Boguszowice Osiedle – ul. Lompy (parking przy parafii Św. Barbary)
- Niewiadom – ul. Mościckiego 15 (przy dawnym Domu Kultury)
- Przemysłowa – ul. Przemysłowa 17 (przy Klubie Mieszkańców)
Problem na globalną skalę
Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności został ustanowiony przez ONZ w 2019 roku, a pierwsze obchody miały miejsce rok później. Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych, co roku na świecie marnuje się aż 1/3 wyprodukowanej żywności. W Polsce skala problemu również jest alarmująca – zgodnie z raportem Federacji Polskich Banków Żywności „Nie marnuj jedzenia”, co roku wyrzucamy aż 4,8 mln ton jedzenia, a 60% tej ilości pochodzi z gospodarstw domowych.
Fot. Pexels