„Szpajska na szpyrkę i weki na marmelada”, czyli jak kiedyś przechowywano żywność
W niedzielę, 18 sierpnia, w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie odbędzie się niecodzienny spacer edukacyjny pod hasłem „Szpajska na szpyrkę i weki na marmelada”, który pozwoli uczestnikom odkryć tajniki dawnych technik przechowywania i konserwacji żywności. Ta wyjątkowa wyprawa nie tylko przybliży historię tradycyjnych sposobów radzenia sobie z brakiem nowoczesnych urządzeń kuchennych, takich jak lodówki, ale także da okazję do aktywnego udziału w warsztatach manualnych.
W trakcie spaceru uczestnicy będą mogli poznać różnorodne metody konserwowania jedzenia stosowane przez naszych przodków. Spacer poprowadzi przez malownicze tereny Beskidu Śląskiego i Pogórza Cieszyńskiego, a także zatrzyma się w historycznej chałupie w Bykowinie. Tam na uczestników czeka niezwykła atrakcja – możliwość przyjrzenia się autentycznej lodówce z lat 30. XX wieku, pochodzącej ze zbiorów Muzeum Górnośląskiego Parku Etnograficznego (MGPE).
Na zakończenie wydarzenia, każdy będzie mógł wziąć udział w kreatywnych warsztatach, gdzie z nasion stworzy unikalne kompozycje i obrazy.
Koszt udziału w ETNOspacerze wynosi 25 zł od osoby, a bilety są dostępne online. To idealna okazja, aby na nowo odkryć tradycje naszych przodków i jednocześnie spędzić czas w twórczy i edukacyjny sposób.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. W portalu Dwa Kwadranse każdego dnia piszemy o najważniejszych wydarzeniach z regionu. Bądź na bieżąco! Obserwuj Dwa Kwadranse na Facebooku, Instagramie, platformie X oraz TikToku.