Wielkanoc zagościła w chorzowskim skansenie

W zabytkowych wnętrzach udostępnionych do zwiedzania chałup można już podziwiać świąteczne dekoracje, które przenoszą zwiedzających w czasy dawnych obyczajów i kulinarnej tradycji Górnego Śląska i Beskidu Śląskiego.
Śniadanie po beskidzku – chałupa łąkowa z Istebnej
W tzw. małej Istebnej, czyli chałupie łąkowej, przygotowano stół wielkanocny, jakim cieszono się dawniej w Beskidzie Śląskim. W centrum – jajecznica, uznawana tam za podstawę świątecznego śniadania. Towarzyszą jej wędzony boczek, pęta domowej kiełbasy, wiejski ser, świeże masło i chleb – wszystko, co najlepsze z lokalnej spiżarni.
Smaki Śląska Cieszyńskiego – szkoła z Wapienicy
W izbie nauczyciela w szkole z Wapienicy również zapanowała świąteczna atmosfera. Stół nakryty białym obrusem ugina się od przysmaków – jajek na twardo, wędlin i mięs, ale największą ciekawostką jest murzina – śląska potrawa wielkanocna z wędzonego mięsa zapiekanego w cieście. Nie zabrakło również baranka z masła oraz wypieku w formie zajączka. W kuchni uwagę przyciąga wielkanocna baba oraz formy do jej wypieku – w tym rzadka forma przeznaczona do gotowania baby w wodzie, co kiedyś było bardzo popularne w tym regionie.
Wielkanocna symbolika – chałupa z Goleszowa
W jednej z izb chałupy z Goleszowa, zwanej wycużną, przygotowano stół z symbolicznymi wypiekami: drożdżowym wieńcem oraz zającem z ciasta otoczonym kolorowymi pisankami – znakami płodności i odradzającego się życia. W drugiej izbie znajdują się tradycyjne świąteczne wypieki – babka wielkanocna, makowiec i chałka, obok których leży ser, masło oraz gorąca herbata lub kawa z cykorią. W kuchni zaś pieką się jeszcze buchty, a obok leżą formy do wypieku. Ciekawostką jest brak palmy wielkanocnej – zgodnie z tradycją ewangelicką nie była ona święcona.
Obiad świąteczny – chałupa z Panewnik
W izbie chałupy z Panewnik przygotowano typowy obiad na Poniedziałek Wielkanocny. Zupa, mięso z sosem, kluski i kapusta – wszystko to uzupełnione jajkami, kiełbasą, szynką i oczywiście barankiem z ciasta. Baranek to nie tylko ozdoba – to symbol Chrystusa Zmartwychwstałego, przypomnienie duchowego wymiaru świąt. W kuchni zobaczymy też formy do wypieku baranka i bab, a na stole – słodkości dla najmłodszych.
Sztuka zdobienia jaj – chałupa z Bykowiny
W kuchni chałupy z Rudy Śląskiej-Bykowiny można przyjrzeć się, jak kiedyś zdobiono wielkanocne jaja. Pokazano tradycyjne metody barwienia – przy użyciu czerwonej kapusty, buraków czy łupin cebuli – oraz różne techniki zdobienia, takie jak drapanie, batik czy dekoracje z sitowia. W izbie natomiast czeka gotowy koszyczek wielkanocny z typowymi święconkami: jajami, mięsem, chrzanem, pieczywem, solą, pieprzem, barankiem, babkami i masłem.
Kroszonkowy kunszt – wystawa w chałupie ze Zborowskiego
W chałupie ze Zborowskiego trwa wyjątkowa wystawa czasowa. Prezentowane są tu misternie wykonane kroszonki ze zbiorów Muzeum Górnośląskiego w Bytomiu – aż 30 zdobionych jajek, które można podziwiać do 30 kwietnia 2025 roku.